Kingdom

Kingdom

Itt a Búza...Hol a Búza? (2. rész)

Avagy tudjuk,vagy mégsem tudjuk?

2016. február 23. - kingdom

buza_500x240_06.jpg

Az előző részben, nagyító alá vettük Jézus példázatának különösen fontos kiemelkedő részleteit és a Társulat ezzel kapcsolatos állásfoglalását.

Kettő tényt biztosan megállapíthattunk, ebből az egyik, hogy:

>>a búza mindig jelen volt<< (szerintük is)

A második, hogy mind a búza mind a konkoly >>együtt nő<< az aratásig, azaz mindvégig jelen van egy időben.A példázat nem tartalmaz mennyiségi utalást, mikor melyik van túlsúlyban.Ez azért fontos mivel a társulat szinte 2000 éves nagy hitehagyásról beszél amit viszont nem említ a biblia.A társulat szerint a konkoly volt több, vagy ha nem inkább csak szinte az volt az évezredek folyamán. Ez az álláspont ami zöld utat nyit sajátos tantételeik, nézeteik és létezésük alátámasztására.Vegyük szemügyre sorjában.

 

A példázatból, mint láthattuk egyértelműen kitűnik, hogy mindig volt búza osztály, amit a fentiek fényében furcsa módon maga Jehova Tanúi Vezető Testülete is elismer a Hirdetők könyvben.

*** jv 5. fej. 44. o. Az Úr visszatérésének bejelentése (1870—1914) ***

„Kik bizonyultak „az Isten országa fiainak” a több évszázad hosszúságú hitehagyás alatt? Ezt nem tudjuk biztosan megmondani.… (kiemelés tőlem). Az igaz keresztényiséget azóta sem taposták el soha végérvényesen.” Vagyis szerintük is voltak igaz keresztények,de fogalmuk sincs ,hogy azok kik voltak és milyen tantételeket hirdettek.Ezért lehet az óvatos kijelentés is.: "Ezt nem tudjuk biztosan megmondani.” (Kik voltak)

Ez a kijelentés egy nagy jelentőségű kérdést vet fel mégpedig:Ha a Társulat szerint is mindvégig volt búza osztály az 1879-et megelőző évszázadokban, akkor ők Jehova Tanúi-ra jellemző,tanításbeli jegyeket viseltek?

Nézzük meg kik azok akikre gondol a Társulat, hogy esetleg azok lehettek a Hirdetők könyvből?

"Évszázadokon keresztül mindig voltak igazságszerető egyének. Hogy csak néhányat említsünk: John Wycliffe (kb. 1330—1384) és William Tyndale (kb. 1494—1536), akik elősegítették a Biblia lefordításának munkáját még életük vagy szabadságuk kockáztatása árán is. Wolfgang Fabricius Capito (1478—1541), Martin Cellarius (1499—1564), Johannes Campanus (kb. 1500—1575) és Thomas Emlyn (1663-tól kb. 1741-ig), akik Isten Szavaként fogadták el a Bibliát és elutasították a Háromságot. Henry Grew (1781—1862) és George Storrs (1796—1879)"

Figyelemre méltó a megfogalmazásuk: ezek csak amolyan ”igazságot szerető” emberek voltak, de ha figyelmesek vagyunk, nem mondja ki rájuk, hogy a búzaosztály részét alkották volna! Az előzőekben fentebb leírt anomália miatt, mivel mint kijelentik -"nem tudjuk kik voltak azok".

Amiért pozitívumként hivatkoznak rájuk mint lehetséges "búzaosztályra", mint megfigyeltük az azért van, mert az életük kockáztatásával segítették a biblia terjedését, vagy azért mert elutasítottak a szentháromságot és isten szavaként fogadtak el a bibliát. Ezek csak amolyan „igazságot szerető emberek”. De mégsem olvashatjuk róluk, hogy a búzaosztályt alkották volna azokban a századokban. Mégis miből eredhet ez a bizonytalanság?

Ha elkezdjük vizsgálgatni ezeknek a társulat szerint csak ”igazságot szerető” emberek főbb munkásságát, megoldódik ez a rejtély. Nézzük meg a felsoroltakból kettőjük munkásságát röviden:

John Wycliffe (kb. 1330—1384) (WIKI)

-Az 1300-as évek végén John Wycliff volt az első, aki a Szentírást angol nyelvre fordította.Emellett vándorprédikátorokat is képzett, akik Lollardok néven váltak ismertté. Ők magukkal vitték a Szentírás kézzel írt részleteit, és felolvastak belőlük az embereknek.

-  azt tanította, hogy a hit mércéje a Biblia

- határozottsággal és nyíltan fellépett a pápai igények ellen; síkraszállva a Katolikus egyház ellen.

Ezek kétség kívül olyan jellemzők amiben könnyen tud osztozni Jehova Tanúi tanító hivatala, de ez sajnos nem a teljes információ a tanításbeli sajátosságaikról.

Wycliffe kiemelt számukra szimpatikus tanításai mellett ugyanakkor elhallgatják azt a tényt, hogy jó lehet megkérdőjelezte a pápai hatalmat és az egyházi hierarchiát, de nem kérdőjelezte meg a szentháromság tanítását és a fő mainstream keresztény tanításokat sem,kivétel talán a lélek hallhatatlanságának kérdését.

Avagy ő sem kifogástalan hivatkozási alapszámukra,annak alátámasztására, hogy a jelenkori Tanúknak valamiféle korai gyökerei lennének, mint akik a jelenkori búza osztály elődjei. Ezért inkább az egyértelmű búza osztályként való azonosítás helyet a gyengébb és homályos „igazságot szerető emberek” jelző.

William Tyndale (kb. 1494—1536) (WIKI)

Luther és Erasmus írásai nyomán elhatározta, hogy elkészíti az Újszövetség új és korszerű fordítását  Lásd:*** g97 6/8 32. o. Isten Szava hitet érdemel ***

A Biblia fennmaradásáért folytatott harc egyik áldozata William Tyndale fordító volt, aki egyszer egy papi hivatást betöltő személlyel folytatott beszélgetésekor kijelentette:

„Ha Isten megkíméli életemet, néhány év múlva elérem, hogy egy szántó-vető fiú többet tudjon a Szentírásból, mint ön” (John Foxe: Actes and Monuments, London, 1563, 514. oldal).

Elsősorban szentírás-fordításai jelentősek, melyek Tyndale egyedülálló nyelvi zsenialitását bizonyítják: még egy fél évezred múltán is elegáns, élvezetes és közérthető, de választékos nyelven írt. Fordításai minden későbbi angol nyelvű bibliafordításra hatással voltak, és az angol nyelvre gyakorolt hatása a nyelvészek szerint jelentősebb volt mint Shakespeare-é.

Miért nem mondja ki tehát ezen személyekről egyértelműen JT vezetőtestülete, hogy a „búzaosztály" részét alkotják?

Nos, volt ezekben az emberekben is valami közös;a felhozott pozitívumok ellenére voltak olyan mértékű szerintük tévesnek értékelt elképzeléseik bizonyos tanításokról;amivel Jehova Tanú tanító hivatala nem tud egyetérteni.Az egyetlen pozitívumuk tehát."Semmiképpen sem lebecsülendő a munkásságuk, amit a szentírásért és annak népszerűsítéséért tettek." Csak egyszerűen ennyi.

Ugyanakkor érdemes elgondolkodnunk azon,hogy ezek a téves elképzelések, legyenek azok bármilyen jellegűek is; mennyivel különbek annál mint amiket a már a társulat szerinti búzaosztály részének tartott,(egykoron egyedüli) C. T. Russell és a Bibliakutatók tanítottak és hirdetettek?

Gondolok itt a Piramis misztikával (Piramidológia) fűszerezett hamis világvége dátumok felállítására.Bibliai igazságok emberi bölcselkedéssel való felcserélésére és ezek tanítására.Ő vajon mivel érdemelte ki ezt a nagy megtiszteltetést,hogy a búzaosztály részét alkothatja ha ugyan azzal a mércével ítéljük meg mint ahogyan azt megtette a vezető testület az elmúlt évszázadok más keresztényeivel?

Semmi logikailag elfogadható okot nem találok erre. A válasz tehát másban gyökerezik.

Lásd kapcsolódóan:  http://www.sixscreensofthewatchtower.com/2charlestazerussell.html

Ez a történet különösen érdekes Jehova Tanúi számára. Miért? Mert a Biblia igazságaira vonatkozó jelenlegi ismereteik nagy része és tevékenységük valójában és bizonyítható módon az 1870-es évekig, valamint C. T. Russell és társainak munkájáig vezethetők vissza és semmivel sem datálható korábbi időpontra bizonyítható módon.

Ha jól megfigyeljük Jehova Tanúi ma Russell-en át őt semmiképpen  sem kihagyva a korai kereszténységig vezetik a fonalat rá mutatva óvatosan egy néhány köztes időben élt személyre,munkásságára egy jó nagyot ugorva napjainkig! Noha nem tagadhatják a szentírás kényszerítő okán azt, hogy mindig volt búza osztály; de mégis valahogyan keresztülnéznek a Russell-t megelőző évezredeken; azt mondva :

"Ezt nem tudjuk biztosan megmondani”,-"vagy nem tudjuk kik voltak azok".

Holott bizony tetemes időszakról van szó,nem évszázadokról hanem évezredekről! Mégis az a kijelentésük,hogy nem tudjuk kik voltak azok felettébb furcsa megállapítás.

Ami biztos,hogy számukra egyértelműen elfogadott ideál, az apostolok napjaiban létezett és véget is ért az első században János apostol halálával.Ettől az időponttól kezdve nem is tudnak egyértelműen bizonyítható összefüggő szálat húzni Russell-ig.

De ha elfogadnánk azt az álláspontjukat is,hogy az őskeresztény apostolok tanításaival állnak legszorosabb összefüggésben,sajnos komoly problémákba kell ütközniük.Ebből most csak egyet emelnék ki.

A Biblia alapján teljesen nyilvánvaló, hogy az őskeresztények nem voltak sem katolikusok, sem pünkösdiek, sem reformátusok, sem testvérgyülisek, sem evangélikusok, sem baptisták, sem hitgyülisek, sem adventisták,sem Jehova Tanúi sem másmilyenek akik valamilyen jól körülírható vallásszervezet alkottak volna.

Ők egyszerűen 'pőrén' csak Krisztus követői voltak: testvérek, szentek, keresztények. És akkoriban ez még megkülönböztető jelentéssel bírt, amiről a társadalom pontosan be tudta azonosítani, hogy kikről van szó.

Ez a tudásunk önmagában is elvágja a szálat a mai Jehova Tanú és az apostoli idők keresztényei között.

Visszatérve ismét a problematikus kijelentésükre "Ezt nem tudjuk biztosan megmondani”,-"vagy nem tudjuk kik voltak azok".

Mégis milyen kényszerítő okai vannak rá a társulatnak,hogy eképpen nyilatkozzon és a retorika kevésbé tisztességesnek tűnő módszereivel éljen? Ez a szemlélet emlékeztet valakikre.A helyzet felidézi számomra a következő történetet a szentírásból .

Máté 21: 23-27.

"Amikor bement a templomba és tanított, odajöttek hozzá a főpapok és a nép vénei. Megkérdezték tőle: »Milyen hatalommal teszed mindezt? És ki adta neked ezt a hatalmat?«24  Jézus így válaszolt nekik: »Kérdeznék tőletek én is egy dolgot. Ha megmondjátok nekem, én is megmondom nektek, milyen hatalommal teszem mindezt.25  János keresztsége honnan volt? A mennyből vagy az emberektől?« Azok így tanakodtak egymás közt:26  »Ha azt mondjuk: 'a mennyből', azt mondja majd nekünk: 'Akkor miért nem hittetek neki?' Ha pedig azt mondjuk: 'az emberektől', félünk a néptől, mert mindnyájan prófétának tartják Jánost.«27  Azt felelték tehát Jézusnak: »Nem tudjuk.« Erre ő azt mondta nekik: »Én sem mondom meg nektek, milyen hatalommal teszem mindezt.«

Figyeld meg a 26. versben meg az írástudók érvelési módszerét ! Sokkal inkább az érvelési módjukat mint a történetet.

Lefordítva és áthelyezve a fenti történet a Vezető Testület kijelentéseire; megérthetjük, miért mondja azt, hogy : ”nem tudjuk biztosan megmondani... kik voltak azok.”

Átültetve a történetet napjaink JT vezetőtestületére jellemző hozzáállására:

-Ha azt mondanák, hogy egyáltalán nem volt búzaosztály a nagy hitehagyás évszázadai alatt.Akkor azzal vádolhatnának minket, hogy elutasítjuk a konkolyról és búzáról szóló példázat egyik lényeges momentumát miszerint a Búza mindig jelen van a konkollyal az aratásig!

-Ha ezt tennénk nyíltan szembemennénk a szentírás szerzőjével, ez könnyen feltűnne sokaknak.

-Ha egyértelműen azt mondanánk, hogy volt búzaosztály C.T. Russell-t megelőző évszázadokban is rámutatva egy egy jól körülírható megnevezhető csoportra; ezzel kimondanánk azt is, hogy Jehova Tanúi vallásszervezetén kívül is van/volt megmentés avagy elveszítenénk az egyedül megmentői státuszunkat,vagy legalábbis kisebbítenénk azt.

- Hmmm ezt nem mondhatjuk,...mert ugye csak nálunk lehet a megmentés.

Mit mondjunk hát ???

Mondjuk azt, hogy „nem tudjuk kik voltak azok”… illetve „nem tudjuk biztosan megmondani”

Valami ilyesmiről lehet szó.

Ez az úgynevezett farizeusi érvelés viszont vajon meddig vezethet el? Talán addig mint ahogy a bibliai történetben is volt?

"Átlátva szívükön  »Én sem mondom meg nektek, milyen hatalommal teszem mindezt.«!

A ravasz és számító magatartásuk következményeként Jézus hasonlóképen tehet mint a korabeli vénekkel, főpapokkal …. lényeges információkat nem oszt meg velük, még pedig azt,hogy milyen hatalommal cselekszik, és ki adta a hatalmat neki?Avagy nem vállalt személyes közösséget napjai eme túlbuzgó vallásoskodóival.

Ha belegondolunk ezek életbevágó kérdések voltak akkor és most is.A keresztényi lét legfontosabb eleme,hogy van-e közösségünk ő vele.

Amit tehát a Társulat tesz mire számíthat majd,hogy így elkülöníti magát minden más kereszténytől a farizeusokhoz hasonlóan? - Mit gondolsz? Meddig vezet ez az álláspont?

Elképzelhető,hogy elutasítás; szellemi közösség és támogatás megvonása, a szellemi világosság visszatartása az osztályrészük avagy nem ismerhetik meg Krisztust a maga valóságában annak aki, és talán nem lehetnek a vezetése alatt? Ezek nagy horderejű kérdések.

Őszinte szívből remélem ezen rövid hangvételű 2 részes elmélkedésem, legalább egy kicsit is de segíteni fog,hogy lássuk, hogy NEM Jehova Tanúi vallásszervezete az egyedül üdvözülő vallás holott a szervezet mindent megtett és tesz azért,hogy annak tűnjön.

A valóság szerencsére teljesen más.

 

Kingdom

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kingdome.blog.hu/api/trackback/id/tr188231436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Virágvirág 2016.02.23. 20:08:05

Még buzgó tanú koromban beszélgettem egyszer egy ismerősömmel. Hasonló érvelése volt a búza osztályról, erősen kihangsúlyozta, hogy Krisztus követőinek elég a Mesterüket. Hogy mindig is voltak a történelemben jó és Krisztust követő emberek, búza mindig volt. Amikor én próbáltam érvelni, hogy csak egy igaz vallás van, és csak azokról emlékezik meg Isten, akik ide tartoznak, akkor ezt mondta: "Mutass egyet a vallásotokban, aki tett annyit az emberekért, mint Calcuttai Teréz anya, aki a vagyonát, és egész életét áldozta a szegények megsegítésére. Őróla el fog feledkezni Isten, csak azért, mert nem volt Jehova tanúja? "
Itt befogtam, de tudat alatt ez a gondolat egy lavinát indított el.
Szóval, az írásod nagyon jó, gondolkodtató.

kingdom · http://blogjt.blog.hu/ 2016.02.23. 23:12:45

@Alvirág: Köszi. És valóban amikor valami űr alakúl ki az ember bensőjében az lavinát okoz :)

Holnap még válaszolok... Üdv

kingdom · http://blogjt.blog.hu/ 2016.02.24. 18:04:24

@Alvirág:
Engem az indított el ezen az úton,hogy egyszerűen nem tudtam elképzelni Istenről(személyiségéről),hogy hozott egy olyan nagy értékű áldozatot mint,hogy a fiát adta az emberekért,...de csak úgy,hogy behunyta a szemét majd 2000 évig várva arra,hogy Russell és a Tanúk megjelenhessenek. Behunyva a szemét minden ő hozzá forduló milliók előtt,pont akkor és azokban az évszázadokban amikor a legnagyobb szükségük volt rá?! Egy ilyen Istenképp számukra (JT) belefér még,...nekem nem.
Persze a legnagyobb gondja az a Társulatnak,hogy ezekben az évszázadokban, ezredekben főleg Katolikusok voltak,mert egész egyszerűen nem volt más csak ők,leszámítva a kisebb szakadásokat akik pedig szintén csak nem osztották a jellemző JT tanításokat. Ez a tanítás egy nagyon eldolgozatlan,félrevezető és véleményem szerint ,ha jobban belegondolok Istent gyalázó is.

Virágvirág 2016.02.24. 21:51:20

Merlének van egy sorozata, a francia história, vagy 8 könyvből áll, ebből az egyik részletesen beszámol Szent Bertalan éjszakájáról. Általános úttörő voltam még, amikor olvastam, és kirázott a hideg. Több ezer ember hagyta magát lemészárolni a katolikusok által, azért, mert ők reformátusok voltak. Amit akkor Merle leírt a református egyházról és a református emberekről, az ugyanaz, vagy talán még tisztább és ésszerűbb mint a Jt vallás ma. 1572 volt, Russell sehol sem volt még. Az emberek mégis készek voltak meghalni a hitükért. Mindig volt búza, de pont Russell búzája bizonyult elég silánynak, zsizsikesnek.

Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt) · http://zsotza.blogspot.com 2016.02.28. 11:51:58

Újra jó volt elolvasni a Postot, köszi a (re)publikálást!
Az Őrtorony Társulat avval tudná igazolni magát,
ha találna egy olyan csoportot,amely 2000 éven keresztül,
folyamtosan képviselte volna Jehova Tanúi teológiáját.
Mivel ilyen annyi van, mint az újszövetségi kéziratokban a Tetragramma, ezért sem lehet igazolni az Őrtorony Társulat tekintélyét.
süti beállítások módosítása